Menü Simge
Haberler - AİMSAD'IN GENÇLERİ RÖPORTAJI

Dünya genelinde tüm sektörlerde iş hayatı hızla dönüşüyor. Dinamizmiyle ve yenilikçi bakış açısıyla öne çıkan genç nesil, bu dönüşümün en önemli aktörü olarak karşımıza çıkıyor. Genç liderler, teknolojiye hakimiyetleri ve esnek çalışma modellerine olan ilgileriyle şirket yönetimine yeni bir soluk getiriyor. Türk ağaç işleme makineleri sektörünün köklü firmalarından Ünver Ağaç İşleme Makineleri'nin ikinci kuşak yöneticilerinden Üretim Müdürü - Makine Mühendisi Barış Ünver, bu anlamda sektörün önde gelen isimlerinden biri. Sektöre ilişkin değerlendirmelerini, kariyer yolculuğunu ve hedeflerini konuştuğumuz Barış Ünver: "Firmamız 44. yılında 52 farklı ülkeye ihracat yapmanın haklı gururunu yaşıyor. Bu sayıyı beş yıl içinde 70'e çıkarmayı hedefliyoruz."


Türk ağaç işleme makineleri sektörünün köklü firmalarından Ünver Ağaç İşleme Makineleri'nin Üretim Müdürü Makine Mühendisi Barış Ünver ile Türk ağaç işleme makineleri sektörünü konuştuk. 10 yıldır profesyonel iş hayatında olduğunu belirten Ünver, şirket olarak hedeflerini şu cümlelerle açıkladı: “Birincil hedeflerimiz şu anda ürettiğimiz ürünlerin geliştirilmesi, orijinal yeni ürünlerin üretimi, pazar araştırması, yurtdışı bayilik araştırmaları ve satış sonrası teknik destek ekibinin geliştirilmesiydi.”

 

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Profesyonel iş hayatında kaç yıldır bulunuyorsunuz?

Öncelikle derneğimiz AİMSAD’ın 10. yılını yürekten kutluyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üye sayımızın artmasıyla başarılarımızın devam etmesini diliyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. İngiltere’de Genç Girişimciler ve Rekabetçilik konusunda eğitim aldım. Daha sonra firmamızda talaşlı imalat, mekanik montaj, tasarım, montaj-servis, satın alma, üretim planlama, satış ve pazarlama gibi farklı alanlarda deneyim kazandım. Şirketimizde ikinci kuşak olarak 10 yıldır profesyonel iş hayatındayım. Şu anda üretim müdürü olarak çalışıyorum. Ankara'da kurulan Üretime Katkıda Bulunanlar Derneği'nin Ağaç İşleri Sektör Başkanı olarak çalışıyorum.

 

“Katma değeri yüksek makinelerde rekabet etmemiz gerekiyor”


Genç bir yönetici olarak, ağaç işleme makineleri sektörünün mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? İhracat rakamlarını artırmak ve pazarları çeşitlendirmek için neler yapılmalı?
Türkiye, jeopolitik konumu nedeniyle bu zorlu coğrafyada her zaman mücadele etti. Avrupa'daki durgunluk, pandemi, enerji ve hammadde krizleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Azerbaycan-Ermenistan savaşı, Filistin-İsrail savaşı, Rusya ve İran'a uygulanan ambargolar, Suriye'deki istikrarsızlık, düzensiz göç, yüksek faiz-enflasyon, hammaddeye dışa bağımlılık, kalifiye iş gücü eksikliği gibi zorluklara rağmen ağaç işleme makineleri sektörümüz 2017 yılından bu yana ihracat rakamlarını artırmaktadır. Son yıllarda sektörümüzdeki Türk makine üreticileri ürettikleri makinelerde ve sundukları hizmetlerde büyümeye devam etmektedir. Ancak önümüzde kat etmemiz gereken daha çok yol var ve rehavete kapılmadan açığı kapatmak için rakiplerimizden daha çok çalışmamız gerekiyor. Türkiye en fazla ihracat yapan 11. ülke. Hedefimiz Çin, Almanya ve İtalya'nın gerisinde kalıp pastadan aldığımız payı artırarak ilk 5 ülke arasına girmek olmalı. AİMSAD'ın fuarlarda bizi temsil etmesini ve dergi ve üye kataloglarıyla daha fazla kitleye ulaşmamızı sağlamasını takdir ediyorum. Firmamız 44. yılında 52 farklı ülkeye ihracat yapmanın gururunu yaşıyor. İhracat rakamlarının artması ve pazar çeşitlenmesi, sektör olarak her üreticinin gücüne orantılı olarak tasarım, üretim, yedek parça-servis, tanıtım ve satış sonrası hizmet kalitesini artırmasını gerektiriyor. Fiyat odaklı rekabet yerine katma değeri yüksek makinelerde rekabet etmemiz gerekiyor.

 

“Öncelikli hedefimiz özgün yeni ürünler üretmek”


Hem şirket yönetiminde hem de üretimde yeni teknolojilere uyum sağlamak ve şirketinizi rekabet avantajıyla öne çıkarmak için uyguladığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirketimiz, Makine İhracatçıları Birliği’nin öncülüğünü yaptığı, Almanya ve Polonya’da “Endüstri 4.0 Odaklı Modern Üretim Tasarım Teknikleri” adlı AB projesine katılarak Avrupa şirketlerinin üretim teknolojilerini ve yeni trendlerini inceledi. Öncelikli hedeflerimiz mevcut ürünlerimizin geliştirilmesi, özgün yeni ürünlerin üretimi, pazar araştırması, yabancı bayilik araştırmaları ve satış sonrası teknik destek ekibinin geliştirilmesiydi. Şirketimizi rekabet avantajıyla bir adım öne taşımak için müşterilerimize talepleri doğrultusunda yeni mağazamızda randevulu gösteriler düzenleyerek ürettiğimiz ve sattığımız makineleri bizzat deneyimleme ve görme fırsatı sunuyoruz. Böylece tam zamanlı ve kalıcı bir fuar alanı oluşturuyoruz.

 

“Akıllı insanlar, etraflarındaki insanların fikirlerinden ve düşüncelerinden faydalanabilmelidir”


Genç bir yönetici olarak, ekibinizi motive etmek ve performanslarını artırmak için hangi yönetim stratejilerini uyguluyorsunuz?
Görevleri ve sorumlulukları adil bir şekilde dağıtmaya çalışıyorum. Ekip üyelerinin eğitimlerini, yeteneklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, becerilerini geliştirebilmeleri için onlara uygun görevler veriyorum. Ayrıca, fikir alışverişinde bulunma fırsatları sağlayarak ekipteki herkesin katkıda bulunabileceğini göstermeyi tercih ediyorum. İki kafa, bir kafadan iyidir. Akıllı insanlar, etraflarındaki insanların fikirlerinden ve düşüncelerinden faydalanabilmelidir.

 

“Babam da benim akıl hocamdır”


İş hayatınızda size ilham veren bir lider var mı? Bu liderden neler öğrendiniz?
Rahmî Koç, Sakıp Sabancı, İshak Alaton, Murat Ülker, Hüsnü Özyeğin ve Murat Vargı gibi iş insanlarının mücadelelerini, vizyonlarını ve disiplinli çalışmalarını örnek alıyorum. Bana ilham veren akıl hocam, genel müdürümüz olan babam Faruk Ünver. Babamızın bize öğrettiği en önemli prensipler yeniliklere ve hayat boyu öğrenmeye açık olmak, işini tutkuyla yapmak ve hatalardan ders çıkarmaktır. Bunları yaptığınızda başarı ve gelişim kaçınılmaz hale gelir.

 

“Zamanımı iş ve özel hayat arasında dengeli bir şekilde yönetmeye çalışıyorum”


Yoğun bir çalışma programında kariyer ve özel hayat dengesini sağlamak için hangi yaklaşımı benimsiyorsunuz?
Zamanımı iş ve özel hayat arasında dengeli bir şekilde yönetmeye çalışıyorum. İş saatlerimizde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İş saatleri dışında işten tamamen uzaklaşmak ve ailemle vakit geçirmek, dinlenmek ve kişisel ilgi alanlarımla ilgilenmek için elimden geleni yapıyorum. Satranç oynamayı seviyorum. Haftada iki saat düzenli yürüyüş yapıyorum. Bu nedenle kendimi fiziksel ve zihinsel olarak formda tutmay.a çalışıyorum.

 

5 yılda 5 hedef


Önümüzdeki 5 yıl içinde iş hayatınızla ilgili en önemli 5 hedefiniz nelerdir?
1) Ürettiğimiz makinelerin katma değerini artırmak
2) İhracat yaptığımız ülke sayısını 70'e çıkarmak
3) Şirketimizin marka değerini artırmak
4) Şirketimizin kurum kültürünü geliştirmek
5) Yeşil dönüşüme ve sınır karbon düzenlemesine hazırlanmak


“Daha öğrenciyken network kurmaya başlamalısınız”


Genç profesyonellere network konusunda önerileriniz nelerdir?
Sosyal medyanın hayatımızı nasıl hızla değiştirdiğini, görünürlüğümüzü ve çevremizi nasıl artırdığını biliyoruz. Bence daha öğrenciyken network kurmaya başlamalısınız. Öncelikle LinkedIn, sektördeki uzmanları ve profesyonelleri takip etmek için etkili bir platformdur. Özgeçmişinizi güncel ve erişilebilir tutmak bir avantaj olacaktır. İlgi duyduğunuz alanlarla ilgili oda, dernek ve gruplara üye olabilir, eğitimlere, konferanslara ve seminerlere katılabilir, ağınızı geliştirebilir ve bu alanda bilgi sahibi kişilerin bilgi ve vizyonundan faydalanabilirsiniz.